Käytettävyyden asiantuntija palveluksessasi

lasse-ds-rounded-300-shaded

Tietoa minusta

Olen 38-vuotias käyttöliittymäsuunnittelija. Tai käyttökokemussuunnittelija. Tai palvelumuotoilija. Alallani on monia titteleitä ja nimiä ja minä olen tehnyt niiden kaikkien mukaisia töitä. Olen viimeiset kahdeksan vuotta työllistänyt itseni, eli olen siis toiminut yrittäjänä.

Olen toiminut sekä toteuttajana ja suunnittelijana mutta suurin intohimoni on aina ollut käyttäjälähtöisten palveluiden luominen. Nykyisin työpäiväni koostuu moninaisista asioista joista merkittävimmät ovat joko käyttöliittymien, rakenteiden ja kokonaisuuksien suunnittelu, tai sitten käyttäjätutkimus ja -testaus.

Teen töitä joko toimistoltani Helsingin Kalliosta, kotonani Helsingissä tai asiakkaan luona – aina projektin luonteesta riippuen. Projektini pituudet ja luonteet vaihtelevat, mutta tyypilliset projektit ovat noin viikosta (käyttäjätestaukset) puoleen vuoteen (sivuston tms. suunnittelu tai toteutus). Haluan ylläpitää teknistä taitoani joten myös toteutan sivustoja asiakkaille kevyistä sivustoista aina verkkokauppoihin asti.

Joustavaa työntekoa

Itsenäisesti tekemisessä on se etu, että minun ei tarvitse edustaa mitään muuta tahoa kuin itseäni ja voin sanoa asioita melko suoraankin. Tästä on myös hyötyä asiakkaalle. Minulla ei ole mitään tarvetta myydä itseäni projektiin, jossa koen, että minusta ei ole mitään hyötyä. Saatan sen sijaan kertoa, mistä asiakkaalle voisi oikeasti olla hyötyä. Ota rohkeasti yhteyttä, ja katsotaan.

Ei portfoliota

Sivustollani ei tällä hetkellä ole portfoliota. Olen huomannut, että on vaikea tehdä portfolio työstäni, joka hyvin usein on jonkinkainen rakennesuunnitelma, käyttäjätestaus, tai keskustelua teknisen toteuttajan ja asiakkaan kanssa, eli ongelmanratkaisua. Se on toki mahdollista mutta en ole löytänyt vielä sopivaa aikaa sen tekemiselle, sillä olen jatkuvasti kädet täynnä töitä.

Työni tulos saattaa olla videokooste käyttäjätestauksesta, tai analyysi käyttäjätestauksen havainnoista. Toki tämä kaikki johtaa jossain vaiheessa lopputuotteeseen, mutta laittamalla sivustolle lopputuotteiden kuvia on vaikea kertoa mitä todellisuudessa olen projektissa tehnyt.

Esimerkki: Asiakas halusi parantaa mobiiliapplikaatiotaan. Lähdin selvittämään, kuinka nykyistä applikaatiota käytetään. Kiersin pari päivää Uudellamalla tekemässä käyttäjätestausta tuotteen loppukäyttäjillä. Koostin raportin käyttäjätestauksen tuloksista ja asiakkaiden kommenteista. Esittelin raportin, ja esitin omia ratkaisuehdoituksiani havaittuihin ongelmiin.

Toinen esimerkki: Asiakas halusi päivittää keskisuurta nettisivustoaan hiukan nykyaikaisemmaksi ja niin, että sivusto toimii mobiililaitteilla. Kävin läpi nykyisen sivuston ja suunnittelin sen sisältöä ja rakennetta järkevämmäksi ja kevyemmäksi. Suunnittelin uusiksi sivuston yleisen rakenteen ja rautalankamallit jota he voivat käyttää jatkossakin apuna luodessaan uutta sisältöä sivustolle. Suunnittelimme myös tuoreemman uuden ulkoasun yhdessä yrityksen oman graafisen suunnittelijan kanssa. Samalla päivitimme sivuston teknisiä ominaisuuksia, kuten hakukoneoptimointiin liittyviä asioita.

Voisin toki kirjoittaa pidempiä keissikuvauksia, mutta tuo vaatii ensinnäkin luvat asiakkaalta ja ylipäänsä aikaa kirjoittaa laadukkaat kuvaukset –  joten niitä ei nyt vielä sivustollani ole. Työni sisältää myös paljon salassapitosopimusten alaisia asioita.

Ota yhteyttä ja kerron mielelläni tarkemmin mitä juuri sinun tarvetta vastaavia asioita olen tehnyt.

Kannattaa ottaa yhteyttä jos

1

Sivustossasi on käytettävyysongelmia

Epäilet että sivustossasi saattaa olla käytettävyysongelmia mutta et tiedä mitä ne ovat. Selvitän ne esimerkiksi käyttäjätestausten yms. kautta.
2

Olet vasta suunnittelemassa sivustoa

Jos olet vasta suunnittelemassa, voin auttaa sinua välttämään yleisimmät projektin aikana vastaan tulevat sudenkuopat. Osaan myös neuvoa mitä kannattaa tehdä, ja missä järjestyksessä.
3

Olet start-up yritys

Olen tehnyt joustavasti työtä erilaisten start-up yritysten kanssa ja neuvonut niitä tuotteidensa valmistuksessa.
4

Et tunne asiakkaitasi riittävästi

Jos haluat selvittää mitä asiakkaasi ajattelevat nykyisestä tuotteestasi.

5

Haluat asiantuntija-arvion

Jos haluat ulkopuolisen asiantuntijan arvion suunnitelmistasi tai jo olemassa olevasta sivustosta tai digitaalisesta tuotteesta.
6

Et ole varma mitä haluat

Jos et ole varma, mitä oikeastaan tarvitset mutta ajattelet osaamisestani voivan olevan hyötyä – kannattaa kysyä rohkeasti. Voin neuvoa mitä kannattaa tehdä. Kysyminen ei maksa mitään!

Ota yhteyttä ja kerron lisää

Ja lähetän myös sopivia työnäytteitäni tarvittaessa.

Yhteystiedot

lasse.arola@simpler.fi
Twitter: @lassearola
Phone: +358 (0) 404889305